2014. május 31., szombat

"Beigazolódott, hogy vannak napok, mikor az élet elvégzendő feladatok sora"

A fenti cím egyik kedvenc olvasott blog sorai között Évánál talált meg. Nos a napok mostanság egymásba folyva minden nap hoztak valami elvégzendőt. Április végén tervezve volt keresztfiunk középiskolai ballagása. A ballagás szolidan, de ünnepélyesen rendben ment egy országos versenyen elért harmadik helyezés és az iskolától kapott külön dicséret a neve után húgomat meghatotta, nekünk a nevet a kitüntetettek között hallani jól esett. Tervezve volt Etelkának a cseh csodának a műszaki vizsgára való felkészítése, amin több apró műveletet sufni tuninggal aprólékos munkával képes az ember maga is üzembiztossá tenni. Volt, amihez speciális berendezés lemezmegmunkáló szerkezet, CO hegesztő berendezés és szakismeret is szükségeltetett. Természetesen a jármű fenéklemeze így nem csak foltozva lett, hanem lemeztáblákból méretre vágva és hajtogatva kihegesztve, alvázvédelemmel ellátva, belülről alapozva és festve. Állagmegóvás és esztétikai javításon az első sárvédők mentek át. Közben párom édesanyját Nyíregyházán a megyei kórházba vittük és kísértük ellenőrzésre, ahol a reumatológus gyógyfürdőt javasolt az őszi gerincsérülésének utókezelésére, amit azóta meg is kapott. Közben vonatozás munkavégzés idén májusban ismét volt vasútépítés, sínszállítás, zúzottkő kiszórás szakadó esőben, viharos szélben. Terven felül édes kicsi asszonykám jó két hete azzal lepett meg, hogy a tavaly renovált konyhai ablak alól egy spaklival és egy kalapáccsal a fali csempét egyenként elkezdte lefejteni. Szolgálatból hazaérkezve ez egy kicsit meglepett, de nevetősre vettem a formát, ahogy ott porosan, maszatosan ténykedett megpusziltam és átöleltem.:-) Táskát le egy sört elő és átöltöztem otthoni játszóruhába. A fűtőtest mögé rekedt csempéket kezdtem el kiszabadítani. Természetesen ehhez a fűtési rendszerből a radiátort előbb ki kellett iktatni, abból a vizet lavórba engedni, így volt a fűtőtest leszerelhető. A fali edénytároló szekrények leemelése és a falhoz épített mosogató a mellette lévő munkalappal és szekrénnyel elénk tárta a csupasz betont rideg valóságával. A régi nem szeretett csempéknek a másik fele a mosogatónál makacsul tartotta magát. Az egykori műgyantás csemperagasztó eltávolítása feladta a leckét leszedésénél, glettelésnél, így azt előbb átcsiszoltuk. Gondolható mennyi por keletkezik ilyenkor, ami bezárt ajtókon át is kitölt minden teret és a finom szemcsék elleptek a lakásban mindent. Mérés, számolgatás, színtervezés a meglévő bútorokhoz, lista írás másnap irány a bolt. Elvégzendők kedv és szándék szerint a maguk módján ötletesen, terven felül a konyhát szebbé, élhetőbbé tették.   

2014. május 29., csütörtök

Apámnál a kórházban

Április végén besárgult szeme fehérjéről feltűnt, hogy valami nincs rendbe. Születése napját még otthon töltötte. Két nappal később besárgult teljesen és kórházba került. Ma Debrecenben voltam ismét ott ültem apám mellett és figyeltem, ahogy fekszik és néha a hasára szorítja a kezét. "Izomláz" mondja és nevet. Közben azt mondja nem érti mitől. Benne az etető szonda csöve és az infúzió. Nagybátyám és öcsém tegnap beszélt kezelő orvosával. A bajok nem kicsik. Áttétesek. Könnyeimmel küzdök miközben beszélgetünk, egyik ágyon egykori munkatársam fekszik csonkolt lábbal. Üdvözöljük egymást. Vidám idők, gyerekkori emlékek debreceni masiniszta évek jönnek elő sorban. Közben volt kollégám elszenderedik. Apám az anyámról beszél, hogy húgom középső fia adja be neki inzulint most, hogy ő nincs otthon. Elismerően szól róla azért, amit a ház körül megtesz miközben készül a szakmunkás vizsgáira. Ma anyámat öcsém bevitte, hogy lássa mi van apuval. Néhány percen múlott, de velük nem találkoztam el kellett jönnöm, mert a vonat nem vár még rám sem.     

Kaptam három évet ...

... további szolgálathoz lehetőséget. :-) Az elmúlt hónapok tevékenyen és mozgalmasan teltek egy fogadalom jegyében. Függőség, azaz a blogban való jelenlét nálam egy ilyen, amiből párom szerint ki kellene gyógyulnom. Szerintem meg csak elhatározás kérdése minden, mint ahogy dohányzik az ember vagy nem. Így esett, hogy kicsi szórakozás és kicsit több tenni való töltötte ki a múló időt. Egy beöltözős farsang kollégáim társaságában, egy találkozás blogos barátommal Ozserrel Sopronban egy kávé mellett. Etelka a Skoda tett egy országjáró utat Siófokon át a keleti országrészbe, hogy ottani rokonoknál parkíroztatva várakozva újabb utakra indulhasson. Egy kis ráncfelvarrás egy kis ez az, ami egy 32 éves járgánynak kijár adott többlet elfoglaltságot és hozott újabb két év műszakit is. :-) Asztrális élményem is volt a nyári gumik átszerelése alkalmával. Csillagok fényes nappal jelentek meg miközben a hüvelyk ujjam az ASTRA ajtaja alatt préselődöt. Mai nap sem tudom, hogy hoztam össze, de a körmöm még mindig feketéllik. A vasúton most az átépítések, a pályakorrekciók korát éljük.