2014. december 11., csütörtök

Aktualitások ADVENT idején

Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár Úr riportjait néztem a DUNA, és az M1 műsorán. Gondolatait, szavait érintettként figyelve akarom megérteni, de csak elcsépelt mondatok jönnek át belőle. Szerinte a korkedvezményes nyugdíjra jogosultság jelenlegi rendszere sem költségvetési, sem munkaerő-piaci szempontból nem tartható fenn tovább. Kifejtette, hogy a kivezetéséről már döntött a kormány, de arról érdemes tárgyalni, hogy milyen más módszerekkel lehet segíteni az egészséget jobban igénybe vevő szakmákban dolgozókat.
Hogyan kérem? Hol van az erről szóló határozat? Kik döntöttek?
50-es éveikben járó 30-35 év vezetési idővel a hátuk mögött autóbuszvezetőket, villamosvezetőket, metróvezetőket, mozdonyvezetőket akarnak munkában tartani minden a járművezetéssel járó felelősséggel, munkaegészségügyi, ergonómiai és technikai szempontokból kifogásolható járműparkon. Egy 60-as éveiben járó nagyapa korú fáradt ember, hogy sugározza azt, hogy vele az úton, vízen, levegőben vagy a síneken biztonságban van? Ugye?  
Szerinte a korkedvezményes nyugdíjra jogosultság jelenlegi rendszere sem költségvetési, sem munkaerő-piaci szempontból nem tartható fenn tovább. Előbbi oldaláról azt jelezték a szakszervezetek, hogy többet fizetnek be, mint amennyit kivesznek a büdzséből. Az államtitkár jelezte: az általuk betöltött összes munkakör 70 százaléka állami tulajdonú vállalatoknál van, vagyis a pénz többségét az állam teszi át az egyik zsebéből a másikba. „Becsaphatjuk egymást, csak szerintem nem sok értelme van” – tette világossá.
Ki csap be kit? Ki zsonglőrködik a számokkal?  
Munkaerő-piaci szempontból vannak olyan hiányszakmák - folytatta, ahová nemhogy a nyugdíjkorhatár előtt, de még afölött sem találni embert. Ha a foglalkoztatást stabil szinten akarja tartani a kormány, akkor nem a nyugdíjkorhatár előttiekhez kell nyúlnia, hanem adott esetben a nyugdíjkorhatár utániakhoz – hangoztatta. Egyszerre van ugyanis jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány az országban: a 300-400 ezer regisztrált munkakereső mellett minden hónap végén 70-80 ezer betöltetlen állás van – hívta fel a figyelmet.
Ezzel most mit is akart mondani?
Akik nyugdíj korkedvezményre jogosultságot szereztek nem állást keresők, nem munkanélküliek. A bújtatott fenyegetőzést kiváltképp nem szeretem, és nem szeretjük!
Vége a türelmünknek, az önfegyelemnek. Útra kelünk …

3 megjegyzés:

  1. Döntenek ezek mindenkinek a háta mögött! én nem lepődöm már meg semmin.
    A napokban egy pesti kerületi polgármester aki ráadásul fideszes! Megjegyezte hogy az M0 -ás autó pálya egyes szakaszát fizetőssé teszik! ???? Ugyan ki és milyen szakmai alapon döntöttek! Én csak azt mondom Tibor hogy igazatok van, induljatok! Sok sikert az ügy érdekében. Veletek érzek.

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem van még pár ilyen szakma. Pl. én marha kíváncsi vagyok, hogy fogja egy nagymamakorú, lefáradt, lestrapált, hát -és lábfájós szociális nővérke ellátni ( értsd pelenkázni, emelgetni, fürdetni stb..) a szinte vele egykorú gondozottakat, s azt sugározni, hogy a kezei közt biztonságban vannak. Meg arra is, hogy milyen nyugdíjat fog kapni a minimálbér alatti fizetése után.
    Hajrá Tibor!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tibor, békés, boldog, szeretetteljes, szép ünnepet kívánok a családnak!

    VálaszTörlés