2014. december 11., csütörtök

Aktualitások ADVENT idején

Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár Úr riportjait néztem a DUNA, és az M1 műsorán. Gondolatait, szavait érintettként figyelve akarom megérteni, de csak elcsépelt mondatok jönnek át belőle. Szerinte a korkedvezményes nyugdíjra jogosultság jelenlegi rendszere sem költségvetési, sem munkaerő-piaci szempontból nem tartható fenn tovább. Kifejtette, hogy a kivezetéséről már döntött a kormány, de arról érdemes tárgyalni, hogy milyen más módszerekkel lehet segíteni az egészséget jobban igénybe vevő szakmákban dolgozókat.
Hogyan kérem? Hol van az erről szóló határozat? Kik döntöttek?
50-es éveikben járó 30-35 év vezetési idővel a hátuk mögött autóbuszvezetőket, villamosvezetőket, metróvezetőket, mozdonyvezetőket akarnak munkában tartani minden a járművezetéssel járó felelősséggel, munkaegészségügyi, ergonómiai és technikai szempontokból kifogásolható járműparkon. Egy 60-as éveiben járó nagyapa korú fáradt ember, hogy sugározza azt, hogy vele az úton, vízen, levegőben vagy a síneken biztonságban van? Ugye?  
Szerinte a korkedvezményes nyugdíjra jogosultság jelenlegi rendszere sem költségvetési, sem munkaerő-piaci szempontból nem tartható fenn tovább. Előbbi oldaláról azt jelezték a szakszervezetek, hogy többet fizetnek be, mint amennyit kivesznek a büdzséből. Az államtitkár jelezte: az általuk betöltött összes munkakör 70 százaléka állami tulajdonú vállalatoknál van, vagyis a pénz többségét az állam teszi át az egyik zsebéből a másikba. „Becsaphatjuk egymást, csak szerintem nem sok értelme van” – tette világossá.
Ki csap be kit? Ki zsonglőrködik a számokkal?  
Munkaerő-piaci szempontból vannak olyan hiányszakmák - folytatta, ahová nemhogy a nyugdíjkorhatár előtt, de még afölött sem találni embert. Ha a foglalkoztatást stabil szinten akarja tartani a kormány, akkor nem a nyugdíjkorhatár előttiekhez kell nyúlnia, hanem adott esetben a nyugdíjkorhatár utániakhoz – hangoztatta. Egyszerre van ugyanis jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány az országban: a 300-400 ezer regisztrált munkakereső mellett minden hónap végén 70-80 ezer betöltetlen állás van – hívta fel a figyelmet.
Ezzel most mit is akart mondani?
Akik nyugdíj korkedvezményre jogosultságot szereztek nem állást keresők, nem munkanélküliek. A bújtatott fenyegetőzést kiváltképp nem szeretem, és nem szeretjük!
Vége a türelmünknek, az önfegyelemnek. Útra kelünk …