2013. augusztus 1., csütörtök

Hernád menti képek

Hernádcéce gyalogátkelőhelye
Otthoni routerünk megadta magát így lassabban és rövidebben tudom közzétenni vízi élményeimet. Ez a gyaloghíd ad összeköttetést a túlsó parttal. Ott most nagyüzemi fakitermelés folyik a gát mentén. Programozott helye egy védműpróbának és árvízi bemutatónak a következő áradásoknál Katasztrófavédőink előjegyzésbe vehetik védekezési terveikben a jobb part településeit.


Egy szép porta Hernádcécén
Jó az ilyen szépen felújított fogadóba betérni, vendégnek lenni. Az épület mögött egy kis vendéglő van, ahol kulturált étkezési lehetőség biztosított.


Gibárti hullámtörők
 http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=11428

Gibárti duzzasztómű videofelügyelettel

Néhol csak így tudtunk haladni

Kormányzási hiba és egy rejtőzködő vízalatti fatörzs
Második napra mindegyikőnk megismerte a vízbefordulás lehetőségét. Gyors és erős a víz szinte mindenütt. Illik tisztelni! Egyik hajónkat rendesen megropogtatta, de úti célunk végéig még hajózni lehetett vele.

Főzőcske Perén

Perei kemping és szállóhely. Itt is tábort építettünk. Nagyon kulturált hely, ahova a miskolci jógások is kijárnak. Mi végeztünk itt néhány jógás gyakorlatot reggel, amit a tulaj távolról figyelt. Mint megtudtam ő maga is aktív jógás, aki napi szinten űzi ezt a sportot így 70 évesen. 

2013. július 31., szerda

2013. július 30., kedd

Hernádi vízitúra



 Hernádi vízitúránk a természeti környezettel való együttélés jegyében kultúránk és hagyományaink nyomdokán folytatódott. A történelmi múltból kapott ismereteinket Tomka István Hidasnémeti egyik önkormányzati képviselője bővítette fogadásunkkor. Helyi ismereteit időrendiség jegyében adta át csapatunknak a jelenkorig. Színesítette számomra azokat a leírásokat, amit erről a vidékről eddig csak olvastam. Megtudtam, hogy a bor és só kereskedelme után kapta nevét a Borsó-hegy egykoron. Rövidke ismeretkiegészítőnk után a 97,2 folyamkilométernél a közúti híd lábánál megkezdtük a vízre szállást. Az első pillanatokban megismertük sebes folyását a víznek így a tiszteletet is kiérdemelte a Hernád. A folyón lefelé evezve Hernádszurdokig további ismereteket szereztünk, hogy hajóinkat a sodorvonalban tudjuk tartani. A hernádszurdoki keresztgátnál a gátkapun az átevezés szigorúan tilos! Kevés és gyors víz zúdul át, alatta vízhenger és hullámtörő oszlopok. Átemelésre a jobb parton 100 méteren van lehetőség. A 89,3 folyam kilométernél kavicsbánya, ahol a meder átszakadt. Figyelmesen ellehet haladni a jobb ágban! A 80,4 folyamkilométernél régi fahíd maradványai nem mindig látszanak ezért itt is óvatosan haladtunk. A 74,0 folyamkilométertől balra jól látszik Boldogkő vára. Késő este értünk Hernádcécére, ahol a gyalogos hídnál kikötöttünk és hajóinkat kiemeltük. Elsétált kis csapatunk a faluba a kocsikhoz, hogy érte menjenek a kiinduló ponton hagyott szállítójárműért a többiek pedig, mint az később kiderült egy szíves fogadtatásért egy-egy kupica vendéglátó pálinkáért, töltött paprikás vacsoráért. Így az Igazgató úrral kettőnkre hárult a hátrahagyott felszerelés őrzése valamint a szúnyogok távol tartása. A magunkkal vitt riasztók valahogy nem voltak kellő hatással a helyi populációra. Teljes besötétedés előtt elkezdtünk a parton fát gyűjteni, hogy azon valami meleg étel készüljön. Közben rájöttünk, hogy nincs tűzgyújtáshoz eszközünk, ám az est vándorainak útja ép mellettünk vezetett horgászhelyet kereső útjukon, akik néhány emberi szó után egy öngyújtóval  ajándékoztak meg minket nem dohányosokat.:-) Így hála a Nap barnította segítőszándékú jó embereknek lett eszközünk tűzcsiholásához. Köszönet és hála nekik érte! Sötét estében jelzőtüzünk mutatta a hozzánk vezető utat a visszaérkező szállítójármű vezetőjének no meg hatásosan tartottuk távol a szúnyogokat. A jóllakottak már a hajóikhoz vissza nem akartak térni, így mi is bementünk a faluba sátrainkat felépíteni. Az érkezők maradtak kocsijaikkal tüzet és hajókat őrizni.       

Előkészület a hajók szállításához

Hajdúnánási gabonatároló


Hidasnémeti kiindulási pont

Vízre szállás előtt

Hernádcécén készül a reggeli és egyben ebéd is

Sátorozó helyünk

Apa lányaival

Vizsoly temploma

Nyomtatógépek a pajtába ( Református Egyházkerületeink ezt miért nem gondozzák?)


Interaktív nyomtatás kis színjátékkal


Egy kis pihenő
Fürdés, lubickolás
                                              Vizes tájkép

2013. július 29., hétfő